dimarts, 8 de març del 2011

8 de març: dia de la “dona treballadora”

Sempre ens han explicat que aquest dia de 1911 van morir calcinades més de 140 dones que s’havien tancat a la fàbrica on treballaven per reclamar els seus drets com a treballadores. El foc va ser provocat per les bombes incendiàries que la policia va llançar quan elles es van negar a abandonar la fàbrica.
La història es totalment certa, excepte que la data va ser el 25 de març i no el 8, però això és el de menys, el que importa es que l’any 2011 hem de continuar posant aquesta data al nostre calendari perquè aquests drets encara no s’han aconseguit del tot.

Encara hi ha dones que reben salaris inferiors als dels seus companys, homes, que fan la mateixa feina. Encara hi ha països on les dones són discriminades per raó del seu sexe. Encara hi ha homes que es creuen en el dret de decidir que poden o no poden fer o dir les dones. Encara hi ha homes que es veuen capaços de maltractar psíquica o físicament, fins arribar a la mort, a les seves parelles.

Per sort, a la nostra societat, cada vegada hi ha més dones que ocupen càrrecs de responsabilitat, que tenen una vida professional plena, i que aconsegueixen compaginar-la amb la seva vida personal i familiar amb totes les dificultats que encara hi ha. I també hi ha dones que poden optar lliurement per dedicar-se a tenir cura de la seva casa i la seva família que és una opció tan valida com la de fer una feina fora de casa, però això si, sempre que sigui com a opció personal i no com a imposició de la societat o del mascle de torn.

M’agradaria molt que aquest dia pogués desaparèixer del calendari per què voldria dir que la situació de les dones està totalment normalitzada, que no hi ha discriminació per raó de sexe, que no moren dones víctimes de la violència de gènere i que ningú imposa a les dones com han de vestir o viure.
Però això encara no és així i les dones continuen estant en inferioritat de condicions en molts àmbits de la vida.

Per tant aquesta lluita encara no s’ha acabat, 100 anys després de la mort d’aquelles dones que “només” reclamaven unes condicions de treball i un salari dignes, encara hem de continuar celebrant que el 8 de març és el dia de la dona treballadora.

Rosa Maria Olivés